CULTUREEL, MATERIEEL EN INDUSTRIEEL ERFGOED
in de kantlijn stonden nog wat losse ideeën:
woorden die wijken moesten
worden, maar vergeten raakten
in zeeën van tijd.
Wilt je iets met cultuur rond een erfgoedlocatie, maar weet je niet wat? Zoek je een bijzondere invalshoek, of een memorabele aanvulling op je uitgave rond dit onderwerp? Organiseer je een evenement of festival en zoek je een programma-onderdeel toegespitst op de geschiedenis van die locatie? Dan ben je bij mij aan het juiste adres.
Lyrisch chroniqueur: van verleden tot heden
Mijn gedichten en libretto’s, zoals mijn meest recente voor stadsopera Trijn, behandelen dikwijls onderwerpen uit het verleden, en die zeggen natuurlijk altijd iets over het heden. Als zij al in het heden zijn gesitueerd, gaan zij met de wetenschap van dat verleden de onbestemde toekomst tegemoet. Vandaar dat ik mij sinds enkele jaren LinkedIn-technisch introduceer als: Ruben van Gogh, lyrisch chroniqueur in woord en beeld.
Erfgoed lyrica – van industrieel tot cultureel
In de loop der jaren heb ik mij lyrisch begeven in de wereld van het materieel en immaterieel cultureel erfgoed. Zowel in opdracht, als waar het vrij werk betreft. Zo schreef ik opera’s over de (recente) geschiedenis van het Westland, Kaiser Wilhelm II en Werkspoor Utrecht, maakte ik een welkomstbundel voor de nieuwe bewoners van de wijk Zijdebalen in Utrecht (waar de geschiedenis zich in de geanonimiseerde bouwgrond en straatnaamborden opdringt), schreef ik een ‘historisch’ kinderverhaal voor De Spoken van het Stadhuis, een reeks gedichten over de kernkwaliteiten van de verschillende Utrechtse Landschappen en bejubelde ik de vier genomineerde steden voor de BNG Bank Erfgoedprijs 2018. En natuurlijk dit jaar de première van de opera Trijn, over de Utrechtse historische figuur Trijn van Leemput. Maar ook in allerlei los werk dringt dat cultureel erfgoed zich op.
Het polderland,
wordt meer en meer
tot moedergrond, voor wie hier,
met een herinnering begonnen,
de einder de einder laat en de lijnen
volgt tot aan de horizon.
Naast het schrijven van lyrische teksten, draag ik ze graag voor en kan daarbij ook goed ingaan op de totstandkoming ervan, zo krijg je een lezing met gedichten. Dit kan gaan over het Westland, Nederland tijdens WOI, Utrechtse aangelegenheden en historiën — kortom: alles waar ik lyrisch werk over heb geschreven. En desgewenst verdiep ik mij in een aangedragen onderwerp en schrijf daar nieuw werk bij.
Ik help je graag in een 1-op-1 sessie een stapje verder met je gedichten, zangteksten of muziektheaterproducties – lees hier meer.
Pedestrial Poetry Tours, voor 6 – 25 personen. Een mooie manier om Utrecht met andere ogen te bezien. Verzamel een clubje, neem contact op, en ik neem je mee langs de contouren van de Zijdebalentuin, dwars door het Werkspoorkwartier of achter Trijn aan! Ik wandel ook ’s avonds.
Interesse? Neem vrijblijvend contact met me op.
Expositie: #smartphoneart @deutrechter
In 2023 hangt mijn kunst het hele jaar in Stadsbrasserie de Utrechter, Vredenburg 40, recht tegenover TivoliVredenburg. Lees er hier meer over.